Over Pietermaai

Geschiedenis

Pietermaai is rijk aan historie, en schrijft in recente jaren opnieuw geschiedenis. Dankzij renovaties werd de buurt sinds het begin van dit millennium aan het verval onttrokken en begon Pietermaai naam te maken als het Soho of Quartier Latin van Curaçao. Want net als deze hippe wijken in New York en Parijs is Pietermaai van een afgetakelde ‘no-go area’ getransformeerd tot een aantrekkelijke en sprankelende hotspot. Studenten, kunstenaars en ondernemers hebben voor een ware renaissance gezorgd en de sfeer gebracht die de buurt nu zo populair maakt om te wonen, werken en genieten.

Pietermaai is in de late 17e eeuw ontstaan als voorstadje van Punda, de eerste nederzetting die toen al volgebouwd begon te raken. De wijk is vernoemd naar scheepskapitein Pieter de Meij, die zich in 1674 op Curaçao vestigde en in de omgeving drie huizen voor zichzelf liet bouwen met materialen van de West Indische Compagnie, wat hem op een reprimande vanuit Amsterdam kwam te staan.

Maar wij kunnen dat Pieter nu niet meer kwalijk nemen. Mede dankzij de authentieke monumentale kenmerken van Pietermaai heeft Willemstad een vermelding op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wandelend door de karakteristieke steegjes in de wijk voelt u zich soms even als een Curaçaoënaar in het verleden.